Amsterdam, wat heerlijk dat ik hier mag wonen

 

01/02/2016

Eigenlijk mag ik ze wel, die toeristen. Ik vind het leuk dat mensen uit de hele wereld komen kijken waar ik woon, werk en winkel. Ik help ze dan ook graag door een fotootje van ze te maken met hun telefoon zodat ze er allemaal op kunnen of door ze de weg te wijzen als ze hevig staan te turen naar een half verregende kaart. Natuurlijk kan ik me wel eens aan ze ergeren: ze lopen tien keer langzamer dan een Amsterdammer; ze staan plotseling stil om iets te fotograferen en ze kunnen niet fietsen. Allemaal dingen die mij een beetje hinderen in mijn tochten door de stad. Maar ik waardeer het wel dat iemand een gevel als iets bijzonders fotografeert, terwijl die mij dagelijks op het netvlies staat. Dat maakt mijn dagelijkse beelden weer een beetje bijzonder en dat draagt bij tot mijn beleving van de stad: Amsterdam, wat heerlijk dat ik hier mag wonen.

 

Het is logisch dat winkeliers en ondernemers in de horeca bedrijven willen starten waarmee ze kunnen profiteren van het, in de laatste jaren sterk toegenomen, aantal toeristen dat onze stad bezoekt. Maar dat er de laatste jaren iets is misgegaan is wel duidelijk. Er zijn wel heel veel winkels en horecagelegenheden bijgekomen die zich uitsluitend richten op de low budget toerist. Winkels en horecabedrijven waar ik al jaren kwam zijn verdwenen en de vrijgekomen panden worden bevolkt door het low budget klant, hoge marges bedrijfstype. Het beeld dat ik heb van de binnenstad wordt er meer en meer door bepaald. Mijn kleinkinderen zijn verdrietig dat ze geen boterhammen met Nutella meer van me krijgen, maar ik kan het niet helpen hoor, ik kan geen pot Nutella meer zien! En ook de lucht van die wafels, die ik overigens meer met België associeer dan met Amsterdam, komt me de neus uit.

 

Ik hoop dat de kwaliteitsbewuste toeristen nog te veel afgeleid zijn door onze prachtige gebouwen en grachten om te zien hoe plat commercieel de stad aan het worden is. Anders vrees ik dat zij zich net zoveel ergeren aan het teveel van hetzelfde, als ik dit deed in Venetië met al die vreselijke maskerwinkels en dan komen ze niet meer terug.

 

Het is uit de hand gelopen en er moet iets gebeuren voordat het nog verder uit de hand loopt. Ik wil het kunnen denken, zonder mezelf voor de gek te houden: Amsterdam, wat heerlijk dat ik hier mag wonen!

 

Ik heb de Petitie Red De Winkels Amsterdam getekend

 

omdat ik woon, werk en winkel in Amsterdam

 

Anna van Nouhuys