De smaken van uit en thuis

 

Er wonen en werken veel buitenlanders in onze stad: expats die door hun bedrijf naar ons land zijn uitgezonden, jonge professionals die gebruik maken van de eenheid van Europa en Oost-Europese bouwvakkers, die al die huizen in de binnenstad verbouwen. Deze Amsterdammers genieten van de smaken van de stad. Ze proberen alles: echte Hollandse oude kaas, zoute haring, snert, hutspot en gehaktballen. Maar soms hebben ze behoefte aan smaken uit hun land van herkomst, de smaken van thuis, misschien wel de smaken uit hun jeugd. Een nieuw winkelaanbod aan Poolse en Russische levensmiddelenwinkels speelt in op die behoefte. Een winkel die al veel langer voorziet in de behoefte aan buitenlandse smaken is Eichholtz Delicatessen op de Leidsestraat, tussen de Keizersgracht en de Kerkstraat. Mensen uit heel Amsterdam, heel Nederland en de hele wereld komen naar de binnenstad om deze winkel te bezoeken. Er komen Engelse expats om marmelade of een chutney te kopen van een Engels merk dat je in de supermarkt niet kunt vinden. Er wandelen Amerikanen binnen, die ontwenningsverschijnselen krijgen als ze niet hun dagelijkse portie van hun lievelingsontbijtgranen kunnen nuttigen. Je komt er ook Nederlanders tegen die in het buitenland hebben gewoond en daar gehecht geraakt zijn aan bepaalde smaken. Zelf ben ik ooit gehecht geraakt aan het kruidige eten van Louisiana en de kruidenmixen van Chef Paul Prudhomme. De schappen van Eichholtz staan zo vol met heerlijks uit alle delen van de wereld omdat Karin en Eef Voskuilen hun klanten niet willen teleurstellen in hun zoektocht naar de smaken van uit en thuis. De breedte van hun assortiment is bijna te breed voor de smalle winkel. Als je iets bijzonders zoekt, dan kun je het vast en zeker bij Eichholtz vinden!
Voor mij is Eichholtz Delicatessen typisch zo’n goede zaak waarvoor je naar de binnenstad komt.


Anna van Nouhuys